Reklama
 
Blog | Tomáš Korda

Ukrajinské oživení odkazu Francouzské revoluce

Každoročně připadá na 14. července výročí pádu Bastily. Neslaví však pouze Francouzi, nýbrž celý svět, který si prostřednictvím Francouzů připomíná začátek svých nejnovějších dějin. S Francouzskou revolucí totiž končí jedna etapa dějin lidstva a začínají moderní dějiny světa. Na věčnou filosofickou otázku, zdali svět má začátek v čase, odpovídají Francouzi jednoznačným ano. Svět, ve kterém žijeme, se zrodil roku 1789.

Dnešní liberální demokracie jsou toho dokladem, protože hájí dědictví Francouzské revoluce. V samotném úvodu své slavné knihy Konec dějin a poslední člověk Francis Fukuyama charakterizuje západní liberální demokracie tím, že stojí na principech rovnosti a svobody, tedy na hodnotách prosazených rokem 1789. O dvě stě let později revoluce roku 1989 potvrdily, že svět, ve kterém žijeme, je stále jeden a tentýž. Vzpomeňme slova významného filosofa Jürgena Habermase, který s lehkým politováním podotkl, že revoluční rok 1989 nevymyslel žádné nové ideje, neboť ústřední idea lidských práv byla na Západě už dávno v oběhu. Co však už Habermas ze zjevné neoriginality roku 1989 nevyvozuje, zní následovně: revoluce z roku devětaosmdesát nepřišly s novými idejemi, protože s žádnými novými ideji přijít nemohly. Jak by mohly zastínit ideje Francouzské revoluce, když práva člověka občana a potažmo lidská práva lze nanejvýš opětovně aktualizovat a připomenout.

V knihách věnovaných Francouzské revoluci koluje známá replika jednoho vysoce postaveného úředníka Čínské lidové republiky, který v padesátých letech minulého století na otázku zahraničního novináře, co si myslí o Francouzské revoluci, poznamenal, že je stále ještě příliš brzy na to, aby mohl tuto událost zhodnotit. Jak dlouho však ještě bude příliš brzy? Jak dlouho bude rok 1789 ještě působit a nebude možné zhodnotit jeho celkovým význam? Zdá se, že právo národa na sebeurčení bude světlem, které Francouzská revoluce zažehla a které nikdy nezhasne. Vždyť každý den nebrání Ukrajina nic menšího než odkaz Francouzské revoluce. Zatímco Francouzi slaví, Ukrajinci dobývají Bastilu, symbol pouhé fyzické moci, autoritářství, svévole a nepráva. Jsou to ruiny Bastily, na kterých stojí západní civilizace a její hodnoty.

Reklama